Debut literar ~Cristina Ghindar Greuruș~

Vă prezint o altă autoare debutantă, cu o activitate literară care o propulsează în fruntea clasamentului, prin textele ei, dar și prin implicarea ei în activitățile grupului Zbor spre înălțimi. 
Cv-ul ei literar e foarte bogat și care ne confirmă dorința ei de a fi remarcată în spațiul liric.

M-am nãscut la 19 octombrie 1970, în oraşul Panciu, judeţul Vrancea, unde, în 2989, am absolvit Liceul Agroindustrial „Ioan Slavici”, profilul economic. Dupã 5 ani de „luptã” cu cifrele, am dat meseria de contabil pe cea de asistent medical, absolvind în 1997 Şcoala Postlicealã Sanitarã de stat „Hipocrate” din Focşani, iar din 1998, lucrez ca asistent medical în secţia de Terapie Intensiva a Spitalului Judeţean de Urgenţã „Sfântul Pantelimon”. Mi-am aprofundat pregãtirea profesionalã absolvind în 2014 Facultatea de Medicinã şi Farmacie „Dunãrea de Jos” din Galaţi, modulul Asistenţã Medicalã Generalã.
 Cu poezia cochetez încã din şcoala generalã, fiind membrã a cenaclului literar, sub îndrumarea doamnei profesoare de limba românã, Maria Bandrabur, soţia cunoscutului scriitor vrâncean, Ionel Bandrabur. Am lãsat pasiunea scrisului încercând sã mã formez profesional dar din 2017, la îndemnul poetei Luminiţa Postolache, colegã de „suferinţã” la acelaşi spital, am început sã postez pe grupul ei de poezii „Razele sufletului” dar şi pe pagina mea de facebook. În 2018 mi-am fãcut debutul literar în paginile reviste „Bogdania”, condusã de domnul inginer Ionel Marin, dumnealui publicându-mi poezii în mai multe numere ale revistei. Am apãrut de câteva ori şi în ziarul local şi am participat la realizarea a numeroase volume colective: „Cristale de culturã”- editura Armonii culturale, Adjud-2018, „Mozaicul sentimentelor”- editura Terra, Focşani – 2018, „Suflet, trup şi spirit” – editura Izvorul cuvântului, Buftea – 2018, „Generaţia luminii”- dditura Hoffman – 2019, „Vulcanul pandemic între speranţã şi iluzii”, „Cele 10 porunci pe scara vieţii”, „În cãutarea Eului pierdut – Regãsiri”, „Ecoul umbrelor”, „Poveştile iubirii – Amintiri”, „Cea mai dragã fiinţã” şi „Armonia cuvintelor”, toate la editura Izvorul cuvântului, Buftea-2020.
 Prin amabilitatea domnului Cristian Arsenoi, administrator la editura LED FORCE Iaşi, am beneficiat de realizarea a douã volume virtuale: „Cristina – cronologie poeticã”, în 2019 şi „Mi-e…poezie”, în 2020.
  Sunt membrã a Cenaclului literar din Odobeşti „Şi totuşi iubirea”, condus de domnul profesor de muzicã Stelian Ene, scriind şi numeroase poezii pentru compoziţiile dumnealui. Am şi participat la antologia „Mozaicul sentimentelor”, împreunã cu toate membrele cenaclului. De asemeni, sunt membrã a cenaclului literar”Duiliu Zamfirescu” din Focşani, condus de scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, cenaclu pe care, din pãcate, nu l-am mai frecventat din lipsã de timp. Am participat şi la seratele literar – artistice organizate la Ateneul Popular şi la Biblioteca „Duiliu Zamfirescu” de poeta  Luminiţa Postolache, acum activitatea fiind întreruptã de pandemie.
Sunt membrã a mai multor grupuri virtuale: „Zbor spre înãlţimi”,”Extemporal liric”,”Lira-Odobeşti”, „Razele sufletului”, „Dor de infinit”, „Vitrina cu poezii”, „Tabãra de Amiciţia”, „Radio Poema”, „Diaspora scrie”, „Poezii pentru sufletul meu – Montreal”, pe unele postând doar ocazional.
  Am obţinut premii doar pe grupurile „Zbor spre înãlţimi”, la diferite secţiuni şi „Dor de infinit”.

Florentina Savu, coordonatoarea activității literare, ne relatează urmatoarele:
 

Cristina Ghindar Greuruș, nu are publicată, deocamdată, nicio carte de autor însă ea a fost dintotdeauna atrasă de scris, a colaborat cu diverși antologiști, este membră a mai multor grupuri literare, a susținut o intensă activitate pe fb. și online dar și pe grupul nostru, „Zbor spre înălțimi”, grup pe care am mers împreună, eu ca și coordonator al său.
Trebuie să recunosc însă că de multe ori nu a avut nevoie de ajutorul meu, ea fiind o ființă extrem de ambițioasă, calculată, cu un simț muzical al frazelor bine cizelat, cu un ritm bine pus la punct.
Probabil toate acestea au contribuit la premierea multor creații ale sale pe acest grup, plus că fiecare din ele venea cu câte un mesaj tulburător: fie că era vorba de fericire, singurătate, disperare, pierderea iubirii, piedici de tot felul în calea vieții, dragostea pentru natură, pentru Iisus, pentru mama, ființa care i-a dat viață…
Poezia a venit de la sine, ca o descătușare a sinelui, curgând limpede și curat precum un izvor de munte.
     În majoritatea poemelor sale, cu toate încercările prin care trece, ea alege calea speranței, a verdelui care te menține mereu tânăr în suflet, a încrederii că poate răzbi prin viață. Ba, mai mult, niciodată nu-și va pierde calitatea de om, dorind răul cuiva.
Nu-i place prefăcătoria, urăște acele măști pe care unii le afișează doar de impresie dar, când acestea le cad la un moment dat, iese la suprafață toată falsitatea ascunsă în dosul lor.
     Cristina va alege de fiecare dată tăcerea și judecata dreaptă, așa cum mărturisește în Poezia zilei din 22 Noiembrie:
„Taci, ascultă și gândește/  Nu mai judeca greșit!/ Viața sigur te plătește,/ Nicicând nu vei fi scutit./
     Atunci când suferința o copleșește simte nevoia de a purta haine cernite, parcă pentru a-și arăta tuturor disperarea.
     Are desigur și poeme în care optimismul său e debordant, în care puterea de a depăși orice problemă ivită în cale este foarte mare.
Iubește frumosul sub toate aspectele sale și nu va renunța nicicând la el, convinsă fiind că în viață nu există „Nu se poate.”
     Un poem emoționant este cel închinat mamei, ființa care i-a dat viață. Dorul de ea este tulburător, din cauza distanței fizice dintre ele două și ar dori nespus ca ea să trăiască două vieți, deși știe că acest lucru nu este posibil:
„Înc-o viață ți-aș da, mamă,/ Domnul de m-ar auzi,/ Domnul de m-ar lua în seamă,/ Înc-o viață ai trăi”.
     Cristina Ghindar Greuruș are poezia în sânge și sunt convinsă că, în timp, va avea un cuvânt important de spus în poezia contemporană.
Eu o văd evoluând cu fiecare nou poem, este foarte activă pe toate concursurile de pe grup, situându-se, la fiecare dintre ele, pe podium.
     Chiar dacă, prin pregătirea profesionlă  este asistent medical, numai poezia este aceea care îi asigură liniștea interioară, bucuria speranței, lumina călăuzitoare spre înainte, ea reprezintă medicamentul său miraculos pentru rezolvarea și însănătoșirea tuturor problemelor sale.
Exact cum subliniază în Poezia zilei din 15 Noiembrie:
„Cred că pot răzbi prin viață,/ Cred că pot să stau în față,/  Cred că-mi pot urma destinul/ Și îmi pot învinge chinul/
     Cu siguranță va putea să-și împlinească și visul literar, curând ne va zâmbi de pe coperta unei cărți cu numele său de autor.
Apoi vor urma, rând pe rând, altele fiindcă odată intrat în sânge „microbul” poeziei, nu ai cum să mai scapi de sub tutela sa.
Eu îi spun simplu, și din toată inima: Succes, Cristina!

Și acum două poeme semnate de poeta Cristina Ghindar Greuruș

Fără vise

Ce ne-am face fără vise?
Pentru ce am mai trăi?
Amintirile nescrise,
Oare, nu s-ar prăpădi?

Fără vise, cum e viaţa
Şi la ce am mai spera?
Cum să vină dimineaţa
Dacă vis n-ar exista?

Şi cum am păşi pe drumul
Ce ni s-a deschis în faţă?
Visele, fie chiar unul,
Ne-ajută s-avem speranţă.

Ce ne-am face fără ele
Şi la ce ne-am mai gândi?
Faptele, bune sau rele,
Fără vise n-ar mai fi.

Ce ne-am face dacă visul
Ce-am visat n-ar exista?
Viaţa asta, paradisul,
Pentru noi ar dispărea.

Ce ne-am face fără vise?
Pentru ce am mai lupta?
Reuşitele promise
Niciun rost n-ar mai avea.

Cristina Ghindar Greuruş – poet debutant
Coordonator -doamna Florentina Savu
Grup -Zbor spre înălţimi
05.03.2021

Încerc să uit

Eu mi-am croit un drum în lumea asta
Și uneori, cu greu, l-am străbătut,
Am încercat s-alung din calea mea năpasta
Și am luptat atât cât am putut.

Eu am avut speranțe mari și visuri,
Mereu am încercat să le-mplinesc.
Nu am făcut nici rău, nici compromisuri
Și-am plâns și am sperat să izbândesc.

Eu am luptat cu oameni fără suflet
Dar nu m-am înjosit în fața lor.
Am încercat să-mi fie viața cântec,
Mi-am pus în versuri gândul, uneori.

Și am iubit la fel ca toată lumea,
Am suferit cum suferă oricine
Dar am căzut de multe ori și, culmea,
M-am ridicat şi-s mândră azi de mine.

Am și prieteni dar am și dușmani,
Așa cum fiecare cred că are
Și nu regret nimic, iar peste ani
Voi trece peste toate cu răbdare.

Chiar dacă azi mă chinuie-ntrebări
La care nu le mai găsesc răspuns,
Mă rod în suflet atâtea mari trădări…
Încerc să uit și cred că e de-ajuns.

Cristina Ghindar Greuruș – poet debutant
Coordonator – doamna Florentina Savu
Grup – Zbor spre înălţimi
02.03.2020

Redactor Florentina Savu

Redactor șef Camelia Boț

3 gânduri despre „Debut literar ~Cristina Ghindar Greuruș~

  1. Succes, draga mea, sunt fericită că am parcurs acest drum împreună și că ai ajuns să câștigi prețuirea tuturor.
    Brav!

    Apreciază

Lasă un comentariu