
Întâi Februar
„Am intrat în luna lui Făurar, cel care împreună cu meșteri fauri-pregătește fiarele aratului pentru a răscoli cu ele pământul reavăn de primăvară.
E luna în care se amestecă anotimpurile și, odată cu ele, poveștile noastre pierdute și regăsite.
Legenda spune că Faur, mezinul Moșului-An, e vesel, nestatornic și schimbător ca vremea.
Tatăl lui, nu adunase averi pe pământ, însă avea o mândrețe de viță-de-vie din care făcea cel mai bun vin.
Într-un an, după ce a umplut Moșul butoiul cu vin și l-a împărțit între cei 12 fii ai săi, chefliul de Făurar a băut și partea fraților lui, apoi a fugit de acasă. Se povestește că lunile anului l-ar urmări și astăzi,iar atunci când sunt gata să-l prindă, Făurar începe a plânge și Cerul pornește a viscoli, iar atunci când îl lasă în plata Domnului, Făurar râde ca un copil, iar Soarele străkucește ca primăvara.
Prima zi a lui Făurar, marchează începutul Anului Nou Viticol.Se spune că la început strugurii erau acri și pentru a-i îndulcii, Noe a sacrificat la îndemnul dracului patru animale: un miel, un leu, o maimuță și un porc.
Strugurii s-au îndulcit, vinul a devenit amețitor de parfumat, însă a primit și puterea de a-l schimba pe om. Acesta, pe măsura paharelor, băute, împrumută comportamentul animalelor jertfite.
La început e blând ca mielul, apoi curajos ca leul, mai târziu ridicol ca maimuța, devenind în cele din urmă asemeni porcului, adeverind spusele lui Anton Pan:
„La buciumul viței trei vlăstari cresc, unul al sănătății, unul al bucuriei și unul al turbării.”
-Iulia Gorneanu –
Foto Kurt Hielscher, albumul România, 1938
Redactor șef Camelia Boț