Viktor Latunski


Recenzie scrisă de Radu Cătălin Melinte, foarte interesată, mi-a plăcut, asa că vă invit la lectură. Un mod plăcut de a cunoaște un autor și operele sale, ce n-ar trebui ratate în niciun caz.

„Am primit acum câteva săptămâni în urmă doua volume de poezie semnate de Latunski Viktor . Le-am parcurs în prima zi atent la temă. Și am rămas să le sedimentez. Le-am recitit ieri și azi pentru a corobora impresiile celor două momente. Și pentru a fi sigur că sedimentarea a reușit și nu a fost doar o tulburare trecătoare a subiectivismului meu, căci nu este un secret afinitatea și deschiderea mea spre acest autor, am lăsat să treacă un prag de timp. Nu ne leagă nimic decât faptul că putem schimba câteva vorbe și ideii pe platforma lui Zuki! Însă asta îmi poate crește doza de subiectivism.
Dar acum voi lăsa subiectivismul la ușa templului poeziei, să ne aștepte pe când terminăm. Puțini vor cunoaște pe acest autor care are un mod particular de a fi, incomod, fără să fie aceasta primordiala lui preocupare. Nu este foarte îngăduitor cu snobii, un umanist desăvârșit, iubitor de literatură slavă și nu numai, școlit filozofic de Rousseau, Voltaire… nu foarte dulceag și îngăduitor dacă cel din fața lui nu-i aduce nici o provocare . Au contraire. Vârsta și starea dânsului îi dau dreptul să se excludă din fenotipul scriitorului de fb. Dânsul este un scriitor de factură clasică în ideea de caracter. Un intelectual. Un ins cu orgoliile sănătoase active. Fac introducerea aceasta căci FB-ul este o platformă unde sociabilul și psihologia interacțiunii umane este trăsătura esențială, unde fiecare dă și așteaptă să primească, un troc emoțional să fiu mai explicit, atenționând că Latunski nu este conform cu acest tipar. Nu se supără la un comentariu închegat dar nu va răspunde la floricele sau dacă va răspunde nu va fi un răspuns tipic.
Am în față doua volume, unul văzând tiparul în 2016 iar celălalt anul 2017. Primul, Exerciții de spart coaja muzei iar al doilea Extensie de mici regrete. Editate la un an distanță nu duc lipsă de legături între ele. Nici o regenerare de stil sau renunțare de concept. Lucru destul de rar. Mulți caută experimente și extravaganțe, nadă pt cititori mai vechi sau mai noi, încercări de strategii de marketing și de rebrănduire( ceva precum phoenix). Tematica lui Latunski nu este vastă, nu excelează în aria subiectului. Dar majoritatea sunt critice, ironice și sarcastice. Vom exclude valențele de umor anticipat și căutat. Va rămâne doar cel accidental obținut din întorsătura frazei și din ironie și sarcasm. Umor latunskian, acid și sulfuros. Veți putea identifica cel puțin trei teme majore. Deitatea și deismul( religia ), angoasa personală (erotică sau artistică) și un soi de tratate de socio filozofie ale timpului în care activează autorul. Desigur că se pot extrage și alte clasificări dar astea pentru vreun studiu arid pentru stiliști și lingviști. Cam acestea trei vor ocupa scena rând pe rând în spectacolul propus de coperți. Coperți de altfel sugestive, aici punctând eu cu o apreciere asupra graficienilor.
În haina de poet, Latunski devine un fel de Toma necredinciosul în ipostaze belicoase sau mai temperate atunci când își devoalează dubiile asupra lui Dumnezeu concept uman. Nu este vorba de ateism convins, nu se practică negarea absolută științifică, ci mai degrabă dubitativ spre contemplație. Uneori reproș, alteori ironie și nu neapărat numai Lui, ci ideii care îl înconjoară, a dogmelor ce îl descriu, al practicilor care îl evocă pe El! Decepție, boală, necaz, viața vor pune amprentă pe relația omului cu Dumnezeu. Latunski are și el o relație cu Dumnezeu. Nu favorabilă nici unei părți. Dar cel puțin corectă. În care Dumnezeu nu îi răspunde și în care autorul împunge ceva bube religioase de pe la noi. Gâlceava filozofică a naivului matur Latunski cu Dumnezeu. Dubiile îi sunt necesare pt a funcționa uman și poetic. Dubii doar proștii se pot lăuda că nu au. Însuși Iisus pe cruce are dubii, Dumnezeu însuși astfel având dubii! Dubii asupra noastră. O idee care am întâlnit-o la un filozof, Slavoj Zizeck. Idee care mi se pare umană și perfect adaptabilă cu lirismul autorului. Nu vom face confuzia să amestecăm credința personală cu filozofia textelor. Dubiile nu pot fi negate sau de dezbătut în acord sau contra. Dubiile sunt. Și Latunski umblă în catacombele conștiinței și le scoate afară. O face el poetic astfel noi putând să fim feriți de cruda deznădejde și urâta mizantropie care vine după ce asumi dubiile și mai ales le dai glas, le articulezi și le suporți!
Vor fi și câteva poezii cu temă erotică foarte frumos scrise, bine conturate și cadrând cu stilul propus de celălalte poezii. Cu nuanțe melancolice, pastișând experiențe proprii și sustrăgând esența trăirilor.
In restul corpului poetic, poetul umblă filozofând cu biciul ironiei foarte fine, atingând precis o sumedenie de carențe și de caractere ale actualității. Un limbaj franc, cu volte în abstract, cu tipizări și arhetipizări cam în toată aria socio, cultural și politic (politicul foarte bine mascat și rarisim lucru, nepărtinitor deși venind pe filieră socialistă autorul șarjează autoritatea discreționară a modernismului globalist), imagini plastice inedite, bagaj cultural bogat, folosit cu îndemânare și nu excesiv, repetitiv ca motiv făcând astfel o legătură pertinentă și logică între texte, devoalând maturitate și un oarece program poetic, o agendă să fiu mai exact.
Vor fi texte moderne ca structură și ca mod de lucru. Vor fi și texte înspre clasic. Dar oricum vor fi ele, poetul își lasă greu amprenta. Le recunoști paternitatea. Continuitate în discurs și formă. Nu neg că textele propuse sunt uneori supradimensionate de încărcătură, de termeni, de stil. Un poet deloc facil dar prizabil și acut ancorat în ideii. Recomand răbdare, lecturarea în condiții prielnice, fără prejudecăți și fără judecați de suprafață. Căci poeziile lui Latunski pot cuprinde orice suflet de muritor și pot confirma angoasele oricăruia dintre noi. O poezie a unui intelectual fără zorzoane și emfazele orgolioase ale inteligenței. O poezie simplă în formă nouă, o poezie a iluziei, a păcatului, a însingurării, a eternului amant eșuat în dragoste, a omului închistat de timpul lui, al inadaptării și a supraviețuirii dând cu tifla. Nu vă așteptați la poezia de factură clasică, nici la cea terminată pompos în sufixul „istă”. Un alt fel, cu aceleași mijloace și despre aceleași eterne teme, de a rescrie poezia. Și de ce nu…un poet tipic al secolului nostru haotic! Cam rari acești poeți!
Aș dori să pot găsi câteva cuvinte să vă fac curioși dar să vă și sintetizez ars poetica lui Victor Latunski, îmi doresc sincer. Însă voi mai citi de câteva ori poate până voi fi cuprins tot ce propune acest poet. Cert că poezia lui te provoacă, te râcâie în orgolii și în propriile suferințe ( asta daca nu ai felul bovin al multora de a trece prin viață) și cauți să îi dai dreptate sau nu. Textele provoacă și te rănesc. Nu te vor cruța. Dar pot ajuta să găsești răspunsurile tale la aceleași frământări. Dacă ai…
Știu că autorul în ultimul timp a arătat o reticența căpoasă în a mai așterne ceva pe coală în direcția poeziei. Adevărat că și dubiile și vremurile nu te îndeamnă să fii poet decât din orgolii sau dacă ai ceva contracte cu Ministerul culturii. Ar fi păcat să renunțe la aceste exerciții, la extensii… Eu pot doar să îi recunosc locul printre poeți. Dânsul va vedea când i se va umple subteranul și ansa îi va cere să sape. Vom vedea! Aș putea să îi reproșez o plasare pe nișă, o specializare, aș putea să îi indic niște categorii la care ar putea pătrunde…dar mă tem că Latunski nu ar mai fi el. Și l-aș jigni. Dar pot să vă îndemn să fiți atenți la acest poet. Munca lui merită văzută, înțeleasă și consumată.”

Redactor șef Camelia Boț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: