Istoria Limbii Române

AŞA-ZISA „LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ” NU A EXISTAT ÎN ISTORIE
Dimitrie Cantemir, Domn şi cronicar al Țării Moldovei (1673-1723) în „Hronicul vechimii a româno-moldo-vlahilor” : „Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci ROMÂNEASCĂ, astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin de ştie limba noastră, nu-l întrebăm: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?»”…
În 1646 domnitorul Moldovei Vasile Lupu (1634-1653) tipărea la Iaşi „Cartea românească de învăţătură”, un corpus legislativ foarte bine închegat. De ce domnitorul moldovean nu i-a zis “Carte moldovenească de învăţătură”? Greu de explicat pentru moldovenişti, tocmai de aceea este şi ocolit cu mare grijă acest subiect. Moldovenii lui Vasile Lupu însă ştiau că vorbesc limba română. Iată ce scriau ei în introducere: „După tocmala şi nevoinţa mării sale domnului datu-s-au învăţătură şi mie unui mai mic şi nice de o treabă a mării sale rob, Evstratie biv logofet, de am scos aceaste pravile şi le-am tălmăcit den scrisoare grecească pre limbă românească ca să poată înţeleage toţi.” Deci, domnitorul Moldovei medievale, care ştia în ce limbă vorbeşte, a comandat o traducere din limba greacă în limba română, nu în limba moldovenească.
În vremea lui Vasile Lupu, își află începutul și poezia cultă românească, primele versificări fiind reprezentate de poeziile omagiale dedicate domnitorului și intitulate, de regulă, „La stema țării”, un fel de dedicaţie care deschidea, de obicei, cărțile. Primele versuri de acest gen aparțin Mitropolitului Varlaam și au fost scrise, în anul 1643, pentru „Cartea românească de învățătură” la care ne-am referit, ele fiind dedicate lui Vasile Lupu.
Când mai vedeţi pe agenţi ai mutilării adevărului şi ai încoronării minciunii spunându-vă că termenii de român şi România au fost inventaţi de masoni şi de Vatican la 1848, arătaţi-le aceste dovezi cu două secole mai vechi. Şi tot aşa, când o sucesc că termenii i-a lansat Şcoala Ardeleană, demonstraţi-le că aceasta avea să apară abia peste un secol.
Ce e însă necesar să reţineţi din acestea, ca să puteţi cerne adevărul de minciună, e să observaţi cum în atacarea românităţii noastre combatanţii de aici se află în aceeaşi tabără cu moldoveniştii de dincolo (deşi ei neagă). Pentru că obiectivul le e acelaşi: noi putem fi orice altceva, numai români să nu fim.

Redactor șef Camelia Boț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: