Povești pentru copii ~Adina Florea ~

Verde Împărat și pasărea măiastră

A fost o data ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…
Pe când făcea plopul pere și răchita micșunele!
Pe când se potcovea puricele cu 99 de oca de fier, pe un picior, și se-arunca în slava cerului și tot i se părea că e ușor..
A fost o dată un împărat! Și acest împărat avea o împărăție mare și frumoasă, în care totul era de culoare verde! Apele erau verzi, cerul era verde, câmpurile erau verzi, casele erau verzi, păsările și animalele erau și ele verzi… Și pentru că toată împărăția lui era verde, el nu se putea numi altfel decât Verde Împărat!

Într-o bună zi, Împăratul nostru primește în dar un pui de pasăre! Era o minunăție de pui mic și pufos de culoare verde strălucitor! Împăratul era tare încântat de puiul lui. I-a făcut un culcuș verde și frumos în camera lui și îl lua cu el peste tot unde mergea! Era tare fericit și bucuros când îl vedea ce frumos crește și cum cântă de bucurie în fiecare dimineață!
Într-una din dimineți, Împăratul s-a trezit din somn și s-a dus, ca de obicei, la puiul lui de pasăre pufos și verde… Dar mare i-a fost mirarea să vadă că puiul lui era acoperit cu fulgi colorați!
Pentru că, vedeți voi, aceasta nu era o pasare oarecare..era o minunată pasăre măiastră!! Văzând că pasărea lui nu mai era verde, singura culoare pe care împăratul o cunoștea, acesta s-a mâhnit foarte tare… era convins că puiul lui de pasăre s-a îmbolnăvit!
A chemat la el toți medicii, vracii, magii palatului… Nimeni nu a reușit să îi facă puiul din nou verde..
A chemat apoi medicii și vracii din toată împărăția!! Toți veneau, se uitau la minunata pasăre măiastră, dar nu știau cum sa o facă să fie iar verde…
Zilele treceau, pasărea creștea și mai colorată se făcea!! Avea minunați fulgi albi ca zăpada, albaștri precum cerul, roșii precum florile de mac, galbeni ca aurul… Toate culorile erau împletite în minunatul penaj al păsării măiestre, doar culoarea verde lipsa…nu avea nici măcar un fulg verde…
Pe zi ce trecea pasărea se făcea tot mai frumoasă, iar cântul ei era un adevărat tril Dumnezeiesc! Dar Împăratul nu se putea bucura de frumusețea ei! El era din ce in ce mai trist!! Era atât de supărat încât nu mai ieșea din palat.. Ușor, ușor a început să se îmbolnăvească… Nu-l mai interesau treburile împărăției, nu mai vorbea cu nimeni, nu mai avea putere nici să plângă… Se uita tot timpul la frumoasa pasăre măiastră și se ruga să se întâmple o minune și aceasta sa fie iar verde!
Într-o seară, pe când se pregătea de culcare aude un fâșâit lângă patul lui!! Se apleacă și vede un șoricel care imediat începe sa îi vorbească:

 • Mărite Împărat
  Eu sunt un șoricel fermecat
  Pot să vorbesc
  Și dorințe împlinesc!!

Împăratul s-a uitat la el și i-a spus să plece pentru că nu are chef de glumele lui…

În noaptea următoare șoricelul a venit din nou și i-a spus:

 • Mărite Împărat
  Eu sunt un șoricel fermecat
  Pot să vorbesc
  Și dorințe împlinesc!!

Dar Împăratul l-am alungat și de data aceasta spunându-i:

 • Pleacă de aici șoricelule, nimeni nu mă poate ajuta…

Dar șoricelul nu s-a dat bătut! A venit și în seara următoare și i-a spus:

 • Mărite Împărat
  Eu sunt un șoricel fermecat
  Pot să vorbesc
  Și dorințe împlinesc!!
  Atunci împăratul s-a uitat la el și a zis:
 • cum ai putea tu să mă ajuți? Ești un mic șoricel! Nu au putut să mă ajute toți magii și vracii acestei împărații…și mă poți ajuta tu, un biet șoricel!?!
  Dar șoricelul i-a spus
 • Mărite Împărat
  Eu sunt un șoricel fermecat
  Pot să vorbesc
  Și dorințe împlinesc!!

Nu sunt un șoricel oarecare
Chiar de sunt mic, nu mare,
Eu Pot să vorbesc
Și dorințe împlinesc!

Lasă-mă să încerc și eu
Să împlinesc visul tău!
Până la urmă, nu toți șoarecii vorbesc
Și dorințe împlinesc!

Atunci a apărut un mic zâmbet pe față tristă a împăratului și a spus:

 • E adevărat că până acum nu am mai întâlnit un șoricel care să vorbească… Până la urmă ai și tu dreptul la o încercare..

Tare mult s-a bucurat șoricelul și l-a întrebat

 • Atunci, Măria Ta
  Care-ți este dorința?

Și Împăratul a spus timid:

 • Doresc ca pasărea mea sa fie din nou verde!

Șoricelul l-a rugat pe Împărat să se odihnească și a plecat. A doua zi s-a dus la magazin, a cumpărat vopsea verde, și a vopsit pasărea Împăratului în minunate nuanțe de verde strălucitor!!
Mare a fost bucuria Împăratului să își vadă pasărea din nou verde! Acum a putut să se bucure iar de frumoasa lui pasăre și de cântul ei minunat!! Drept mulțumire i-a dat șoricelului jumătate din împărăția lui!
I-a făcut haină de aur verde bătută cu smaralde verzi și strălucitoare, iar peste tot pe unde mergea îl purta pe umărul lui drept! Erau nedespărțiți! Se bucurau împreună de minunata pasăre măiastră, și probabil că mai trăiesc și astăzi, dacă nu or fi murit!

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa!

Drepturi de autor rezervate
Adina Florea

Redactor, coordonator Mihaela Avram

Redactor șef Camelia Boț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: