Înterviu cu autorul Ionuț Pande

Dragii mei, dați-mi voie să vă prezint un autor, care face furori în spațiul literar si pe care-l am ca invitat special la rubrica înterviu cu autorii din grupul Zbor spre înălțimi. Un autor novice, înzestrat cu un har deosebit în redarea diverselor teme literare. Textele lui, fiind de o profunzime aparte, învăluite în emoții care vrând nevrând învăluie sufletul cititorului. Constat că este un autor asumat, cu o pregatire intelectuală care îl ajută în elaborarea textelor sale.

Ionuț Pande: Născut la 11 septembrie 1967 în loc. Colonești, județul Olt.
Absolvent al Liceului Tehnologic Dimitrie Dima,  Pitești, Argeș, 1985  și al Facultății de Științe Economice din Craiova, 1993.
Profesor suplinitor( matematica), clasele V- Vlll, Școala Generală Mărunței, Colonești, Olt.
Coordonator de lucrări în industrie.

-De când scrieți și de ce o faceți dle. Pande?
-Pentru mine, poezia înseamnă emoție. Altfel nu facem decât să înșirăm cuvinte după care tragem cu gândul, poate împușcăm vreun sens. Emoții am început să adun de mic copil, când îmi petreceam timpul alături de bătrânii satului, eu- țăran fiind, iar vorbele lor erau pentru mine mici spiriduși ce mă învăluiau într-un noian de întrebări. Altfel spus, când eram mic, mă aduna universul o poezie, acum îl adun eu, răspunsuri.
Poezie, efectiv, scriu de anul trecut, poate că de-abia acum mi s-au maturizat emoțiile ori am început să le deslușesc tainele. Scriu pentru că mi-a căzut muza cu tronc, iar acum nu mai pot fără ea.
-Mai este de actualitate azi, poezia?
Literatura, azi este așa cum a fost dintotdeauna,  într-un continuu proces de căutare a formelor și conținutului. Ne sperie azi pentru că trăim momentul, așa cum i-a speriat și pe cei de odinioară.
-Care vă este opinia legată de literatura de azi, de cum se face promovarea ei, de cei care decid soarta ei? (Mă refer la promovarea autorilor, poziția Bibliotecii Naționale, edituri, Uniunii Scriitorilor Români.)
-Literatura, ca și știință evoluează,  chiar dacă sunt tendințe care nu ne plac. Editurile supraviețuiesc, se adaptează vremurilor; cei de la vârful USR continuă vechile metehne, își permanentizează funcțiile și se înconjură de servili.
-Vă urmăresc activitatea literară și constat o dorință de calitate, credeți că este de ajuns să căutăm doar acest aspect al textelor literare, ori e nevoie și de implicare în lumea asta pentru a fi cunoscuți?
Da, încerc să dau substanță scrierilor mele,  caut să fac din metaforă un leagăn poeziei, folosirea inversiunilor topice  e stilul meu predilect.

  • Dumneavoastră ați edita un volum de poezii, lasându-vă atras de ofertele editurilor, știind că nu sunteți  la înălțime? (mă refer la dezavantajele acceptării ofertei ori de ce ai refuza?)
    -Azi, editarea unui volum de poezie se face prin efortul autorului., ceea ce nu mi se pare normal și nu accept. Doar dacă forța lirică a versurilor mele ar fi suficient de convingătoare spre a atrage atenția unei edituri, atunci le-aș oferi cu drag spre publicare,  fără nicio pretenție materială. Dacă s-ar întâmpla…
    -Cum vede un autor la început de drum, viitorul literaturii?
    Literatura aș asemui-o cu un pom plin cu fructe. Și vin un vânt, un taifun, o tornadă, scutură,  scutură,  scutură și… rămân fructele viitorului.

Închei acest scurt interviu, multumind invitatului meu pentru disponibilitatea dumnealui de a-mi onora invitația! Il invit cu dragă inimă să ni se alăture mereu în activitățile grupului, avem mare nevoie de oameni asumați, de oameni care nu-și cenzurează gândurile și nici cuvintele.
Urez pe această cale dumnealui, cât celor prezenți în grup, mult succes!
Muza să le fie mereu aproape! Să trăiască cuvântul pentru a dăinui în timp poezia!

Interviu realizat de Camelia Boț

Redactor șef Camelia Boț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: