Gramatica limbii române

GRAMATICA LIMBII ROMÂNE

MAJORITATEA DECIDE SAU DECID?

În limba română, pe lângă regula generală a acordului predicatului cu subiectul, în persoană şi număr (eu citesc, el vorbeşte, noi plecăm, Ana şi George scriu etc.), mai există şi acordul prin atracţie şi acordul după înţeles. Acordul prin atracţie înseamnă că, uneori, predicatul nu se acordă cu subiectul lui, ci cu un alt cuvânt din propoziţie, care are mai multă greutate, ca înţeles, sau care este mai aproape de predicat (exemplu : Era odată un moş şi o babă…/ Pe luciul ghetei se reflecta lumina lunii şi strălucirea stelelor etc.).

Acordul după înţeles are loc atunci când subiectul este exprimat printr-un substantiv cu formă de singular, dar cu înţeles colectiv, determinat de un alt substantiv la plural care indică elementele componente ale colectivului : O grămadă de oameni au întârziat.

Majoritatea este un substantiv din această ultimă categorie, adică are formă de singular, dar înţeles colectiv. Acordul se face corect în funcţie de context. Dacă substantivul majoritatea este însoţit de un atribut exprimat printr-un substantiv la plural, se va spune, de exemplu : Majoritatea elevilor au plecat (cu verbul la plural). Dacă substantivul nu are un atribut, care să facă referire la elementele pe care le presupune colectivul, dar enunţul are sens, atunci acordul se poate face la singular : Majoritatea a hotărât ce este de făcut.

Aspectele menţionate anterior pot ajuta la exprimarea corectă a acordului, în cazurile in care apare substantivul majoritatea, dar mai trebuie subliniat că orice vorbitor trebuie să fie atent şi la accentul logic al mesajului şi să facă acordul şi în funcţie de acesta. De exemplu, se poate spune corect : Românii sunt nemulţumiţi, pentru că majoritatea sunt săraci(cu acord la plural, chiar dacă nu există un atribut « lămuritor », dar sensul logic, de plural, rezultă din prima propoziţie).

În legătură cu exemplul din titlul articolului sau cu altele similare, putem spune corect :
Majoritatea este de acord să amânăm plecarea/
Majoritatea elevilor sunt de acord cu acest regulament /
Deputaţii au dezbătut mai multe legi şi, la final, majoritatea a aprobat două/ Majoritatea deputaţilor au aprobat legile discutate etc.

Redactor, coordonator Relu Popescu

Redactor șef Camelia Boț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: